2015. március 9., hétfő

Irány Bulgária!

Február végén a Comenius pályázat jóvoltából Bulgáriába utazhattunk. 
Nagyon izgatottan indultunk neki reggel 6 órakor a hosszú útnak. Már csak pár kilométerre voltunk Sliventől, amikor egyszer csak „elfogyott az út”, és kénytelenek voltunk egy hatalmas kitérőt tenni a szálloda felé. Amint megérkeztünk, mindenki pihenni indult a 16 órás utazás után. Második nap reggeli után bemutatkoztunk az újdonsült barátainknak, majd közösen elutaztunk Veliko Tarnovo híres várához. Ott nemcsak történelemórát tartottunk, hanem testnevelést is, hiszen az épület egy dombon volt, amihez hosszú lépcsősor vezetett. 



Harmadik nap meglátogattuk a vendéglátóink iskoláját. Sok kedves gyerekkel ismerkedtünk ott meg, akik tánccal és ajándékokkal fogadtak minket. A házigazdáink egy ünnepükkel is megismertettek minket, a Baba Marta-val. Jártunk a város óvodájában, művelődési központjában, és a polgármester is fogadott minket. A város főterén félelmetes jelmezekbe öltözött fiatal férfiak - a kukerik - bolgár hagyomány szerint hangos zenéléssel és tánccal száműzték a telet, és jó termést kívántak a város lakosságának. 


Ezen az estén a szállodában táncestet szerveztek a Comenius program vendégei számára. A finom vacsora után elérkezett a mi időnk. Számot kellett adni bolgár tánctudásunkról. Mindenkinek sikerült az alaplépéseket elsajátítania, amit a zsűri tagjai egy oklevéllel díjaztak. Vacsora közben a gyerekeknek külön terítettek, így lehetőségünk volt beszélgetni a többi diákkal. Negyedik nap Plovdivba látogattunk, ahol ókori épületeket tekintettünk meg, többek között egy stadiont és egy színházat. Az egész napot ebben a városban töltöttük. 


Este vacsora után összepakoltunk, és nyugovóra tértünk, hogy jól bírjuk a hosszú haza utat. Késő este volt, amikor élményekkel telve megérkeztünk Nyíregyházára.
Felejthetetlen napokat töltöttünk Bulgáriában, ezt a gyönyörű országot mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

(Katona Barbara, Fülöp Edina, Makara István és Sebők Bendegúz beszámolója)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése